calvijnglossy

BH – een timeline van duizenden jaren

Misschien kijk je ervan op. De BH die jij misschien eeuwigheidswaarde toedicht, bestaat nog maar een dikke eeuw. Vrouwen liepen al veel eerder op deze aardbol rond, dus hoe ging dat dan vroege? Aan het eind van de 18e eeuw begint de moderne bh haar opmars rond vrouwenlichamen. En pas bij de start van de 20e eeuw verovert de bh de hele wereld. In de 19e eeuw werd de eerste bh verkocht. Die ging destijds nog schuil onder de naam ‘brassière’. De Amerikaanse Mary Phelps Jacob was de uitvinder. De uitvinding werd geroemd want tot dan toe waren vrouwen vaak slachtoffer van pijnlijk zittende korsetten. Maar hoe redden vrouwen zich dan voor de tijd van de bh?

Klassieke tijd

We duiken ver de tijd in. En stoppen bij 2500 v. Chr. De cultuur in Europa houdt zich dan op rond het Middellandse Zeegebied, bijvoorbeeld in de Griekse stadstaten. Gewoon was daar een korset-achtige gordel om de taille en onder de borsten. Die daardoor vrij bloot kwamen te liggen en behoorlijk gelift werden. Na de Grieken kwamen de Romeinen en die vonden het Strophium uit. Romeinse dames wikkelden een wollen en ook wel linnen verband rond hun borst, zo simpel. Ook makkelijk als je ging sporten.

De BH in de late middeleeuwen en Renaissance

In de 14e eeuw beland, kwamen de zogenaamde borstzakjes in de mode. Vrouwen naaide deze zakjes in hun onderhemden om zo hun borsten bij elkaar te houden. De 16e-eeuwse renaissance verliet geboortegrond Italië en floreerde ook elders in Europa, zoals in bijvoorbeeld Brugge. De aristocratie in de Europese steden droeg een strak linnen lijfje. Dat werd verstevigd met riet of ijzer of een ander hard materiaal. Dit lijfje kun je zien als de voorloper van het latere korset. Het corselet was in de late middeleeuwen een licht type borstharnas.

Hof en gegoede burgerij

De 18e eeuw was de eeuw van de Franse en de Engelse mode. Het korset was daar een icoon van. Het idee dat een mooi vrouwenlichaam een zandloperfiguur moest hebben, ging vooraf aan dat korset. Het korset kon enorm corrigeren. Sommigen gingen daarin zo ver dat ze hun ingewanden letterlijk afknellen. De term ‘korset’ burgerde pas in de 19e eeuw in. Het werd destijds nog omschreven als ‘bodies’ of ‘stiff bodies’. In de 18e eeuw begonnen de korsetten zich wat pompeuzer te tonen. Ze gingen ook met de mode mee. Nadat de jurken korter werden, begonnen ook de korsetten qua lengte te krimpen. Het decolleté werd vereerd, dus paste men de korsetten zo aan dat borsten worden gelift.

De BH wordt volwassen

Het wordt 1914 en het kwam al eerder aan de orde. Mary Phelps Jacob zet als eerste de bh zoals we die nu kennen, op de markt. Een dikke twintig jaar later vindt er een ontwikkeling plaats. Ida Rosenthal bedenkt de cupmaten. Zij was ook de eerste die zwangerschaps bh’s ontwierp. Dan gaat het snel, heel snel met de moderne bh. In 1977 komt de voorloper van de sport bh op de markt en in 1994 volgt de push-up. En nu? Nu kun je online kijken dat de BH volwassen is geworden en in oneindig veel variaties te koop is.Persoonlijk advies nodig voor de perfecte pasvorm? BH Support!